EXISTÈNCIA DE DÉU

DOWNLOAD EN PDF-BAIXAR EN PDF


Sessió pares primera comunió: 
la existència de Déu. 13.nov.2012       

Des que va començar l’any de la fe, el passat 11 d’octubre el sant Pare, Benet XVI, està parlant a les audiències dels dimecres a la plaça de sant Pere, sobre la fe…
Aprofito les seves paraules per parlar-vos avui…
El passat dimecres, avui fa 6 dies va parlar del “desig de Déu que hi ha dins de tot cor humà”. Això ens diu en Papa:
El camí de reflexió que estem fent junts en aquest any de la Fe ens duu a meditar avui sobre un aspecte fascinant de l'experiència humana i cristiana: l'home duu en si un misteriós anhel de Déu. Molt significativament, el Catecisme de l'Església Catòlica s'obre, precisament, amb la següent consideració: "El desig de Déu està inscrit en el cor de l'home, perquè l'home ha estat creat per Déu i per a Déu; i Déu no cessa d'atreure a l'home cap a si, i només en Déu trobarà l'home la veritat i aquesta que no cessa de buscar" (n. 27).
De fet és una cosa lògica si Déu ens ha creat per ell, per anar al Cel, per viure units a Ell, fins que no estem units a Ell estarem com incomplerts, com si ens manqués alguna cosa…
És com una planxa de “planxar” normal. Tots haurem utilitzat alguna vegada… I ens haurem adonat que això què veiem fer a la mare no és tant fàcil…, però si l’utilitzem per torrar pa, doncs sí és útil, però no acaba de ser la seva finalitat…
Recordo un cop que varem trobar una casa que havia estat llogada a la torradora hi havia restes de carn que havien calentat allí…
Si la planxa tingués consciencia se sentiria poc realitzada… Insatisfeta amb si mateixa… Infravalorada…
Això és el que vol dir aquest anhel interior que tenim de Déu i que només Déu pot sadollar (saciar).
Al final de l’homilia d’inici de Pontificat del Papa actual acabava amb unes paraules molt sentides, molt personals:
“Només amb l’
“Només amb l’amistat de Crist s'obren realment les grans potencialitats de la condició humana. Només amb aquesta amistat experimentem el que és bell i el que ens allibera. Així, avui, jo voldria, amb gran força i gran convicció, a partir de l'experiència d'una llarga vida personal, dir-vos a tots vosaltres, estimats joves: No tingueu por de Crist! Ell no ens pren res, i ho dóna tot. Qui es dóna a ell, rep el cent per un. Sí, obriu, obriu de bat a bat les portes a Crist, i trobareu la veritable vida. Amén”.
De petits al estudiar Catecisme ens preguntaven:
“Quina és la finalitat de l’home?”
I contestàvem alguna cosa així: “conèixer a Déu a la terra i ser feliços després amb Ell per sempre al Cel”.
Així doncs l’existència de Déu no és tant una recerca de l’home, que aplica l’enteniment i li dona voltes, sinó un deixar-se trobar per l’amor de Déu…
Compte! Tampoc és una cosa pasiva! Si una persona per saber anglès hi dedica tantes hores, què no farà per trobar el sentit profund de la seva vida, per conèixer i tractar a Jesús mitjançant la lectura de l’Evangeli, o per viure bé i entendre la santa Missa…
La història de sant Agustí és molt expressiva: va néixer cristià al nord d’africa, però durant la seva vida és va deixar portar per l’afany de triomfar, per la vanitat en el parlar en públic, per la impuresa i la sensualitat… Va fer un llarg camí…
Una primera lectura de l’Escriptura el va decepcionar i va accentuar la seva desconfiança cap a una fe imposada i no fonamentada en la raó (segons ell, perquè sí que està fonamentada en la raó, però no és demostrable). Així que es va apartar de la fe, derivant en tots els vicis…
Als 33 anys, després un llarg camí, va tornar a la fe, però a una fe autèntica: com una amistat interior amb Jesús. El motiu principal va ser trobar-se amb la figura de Jesús en l’Evangeli. També hi va ajudar la decepció de la vida passada. Aquesta vegada la lectura de l’Evangeli no ve ser des de una visió crítica plena de prejudicis sinó des de l’amor…
Tota la seva història està recollida en la seva autobiografia, la primera autobiografia de la història, es diu: “Les confessions”. Allí hi escrivia una frase que resumeix de manera esplèndida tot el seu itinerari, i que és molt famosa. És una frase que explicita el què ens diu el Papa, l’anhel que tenim tots a dins:
“Senyor, ens vares fer per Tu, i el nostre cor estarà inquiet fins que reposi en Tu”.
Això mateix ens diu també el Sant Pare aquest dimecres passat… Tenim al nostre interior un desig, que només serà satisfet per la trobada personal amb Jesús…
Com deia la llei de Jenkinson, que acompanya a la lley de Murphy, encara que molt menys coneguda…: “Per tota qüestió difícil hi ha una resposta fàcil, ràpida…, i equivocada”.
Així doncs no és fàcil respondre a la qüestió de la fe o de l’existència de Déu…
Recordo una conferència d’un sacerdot de Madrid. Explicava amb detalls un viatge que va fer a Barcelona amb tren dels antics, encara no hi havia ave. Anaven en un compartiment apretats dos i dos, encarats. Un viatge llarg… Dels companys que et toqui depèn tot el viatge.
En aquest mossèn li va tocar varies persones normals i una noia jove amb el fill petit… El nen dormia plàcidament. A vegades és despertava i tots els del compartiment li somreien i les feien ganyotes…
És increïble com la gent és transforma davant dels nens petits. Ahir al carrer després de sortir de l’Airina un nen sortia corrent i quasi topa amb una senyora que podria haver guanyat el premi de “rostre seriós”. El nen la va mirar i amb un somriure li va dir: hola! I la senyora, que no el coneixia de res, va fer una transformació del rostre que semblava impossible. Tot això en uns segons… Va seguir caminant i en dues passes ja havia posat el rostre del premi…
Recordo que vaig pensar: Jesús també ens busca com aquest nen petit, com ingenu, i nosaltres posem el rostre seriós per la vida atabalat per les nostres coses importants, els nostres pensaments crítics…, fins que el trobem…, només llavors ens alliberem de la careta!
Bueno, tornem a la nostra història…
El nen simpàtic és va adormir per molta estona, i al cap d’un bon temps, doncs era un viatge llarg és va despertar no tant simpàtic, amb una bona plorera… La mare ho va intentar tot. Tots els del compartiment, successivament també van intentar tot el repertori de sorollets (pseet, puf, pim-pam-pum, etc..) i ganyotes que se’ls van ocórrer. I res el nen plorava. El mossèn també s’hi va aplicar, i res… Al final al compartiment hi havia una mica de fastigeig: si encara queden dues hores de viatge i si seguim així el maldecap està assegurat!
De sobte la mare va tenir una inspiració… Va obrir el bolso i va treure una botelleta d’aigua, la va destapar i li va donar un glopet petit petit al nen, que va deixar de plorar i és va adormir amb cara d’àngel…
Aigua! Un glopet d’aigua!
El mossèn explicava que aquesta vivència li havia servit molt, perquè nosaltres som com aquest nen petit que no sabem el que volem, que anem plorant, insatisfets per una vida complicada… Fins que algú ens dóna la veritable aigua que ens pot saciar.
Jo et puc donar l’aigua que “salta fins la vida eterna”, li diu Jesús a una senyora.
Jo sóc l’aigua viva.
Només Jesús pot omplir els desitjos profunds del cor humà.
Sant Agustí de qui parlàvem abans té una altra frase famosa, que és molt interessant:
“Déu té set de que l’home tingui set d’Ell”
O sigui, Déu anhela el mateix desig que té l’home d’Ell…
Parlar de la fe, de l’existència de Déu, més que una recerca de l’home, d’un esforç de l’home és un deixar-se trobar per Déu. Deixar-se trobar per l’amor de Déu, manifestat plenament en Jesucrist.
Com a conclusió d’aquesta sessió d’avui volia dir-vos alguns detalls concrets sobre com em surt Déu a buscar:
En primer lloc, Déu us surt a buscar de manera molt especial amb la primera comunió de la vostra filla, Déu li passa a prop a ella i a tots vosaltres. Tant de bo aprofiteu aquesta ocasió per aconseguir una amistat personal amb l’única persona que pot saciar els desitjos més profunds del cor humà.
Després Déu us surt a buscar a la Santa Missa cada diumenge i tots els dies que hi aneu. Déu s’amaga en un troç de pa perquè puguem rebre’l, perquè no tinguem por en acostar-nos a ell, com diu un autor espiritual.
Déu ens surt a buscar a la Confessió. Sempre que vulguem Déu ens espera per abraçar-nos, com el pare de la paràbola del fill pròdig: la misericòrdia és el misteri més profund de la tendresa de Déu.
Déu ens surt a buscar a l’Evangeli. Cada cop que llegim l’Evangeli o l’escoltem Déu ens parla a nosaltres individualment…
Per últim, Déu ens surt a busca en la nostra consciència, allí hi ha el “sagrari on parla Déu” com ens diu el Catecisme.
Acabo amb un frase d’un sant antic, Teòfil d’Antioquia: “Si tu em dius: mostra’m al teu Déu. Jo et contestaré: mostra’m tu primer a l’home que hi ha  en tu i jo et mostraré al meu Déu. Mostra’m per tant, si els ulls de la teva ment hi veuen i si escolta la oïda del teu cor”.