Sessió pares Primera Comunió: Jesús és a prop

Download-Descarregar: Jesús és a prop


En aquest temps d’advent, de preparació pel naixement de Jesús, molts cops els textos de la Missa diuen una cosa així:
“Oh cel, deixa caure la rosada; que el bé plogui dels núvols, i que la terra obri el seu si, per fer-ne germinar la salvació”.
Aquests textos intenten mostrar la sorpresa del naixement de Déu. Que siguem més conscients del què significa el naixement de Jesús. Que el Nen Jesús és Déu. O sigui que l’etern es faci temporal, que el totpoderós entri al temps i es faci palpable, sembla que per aquest fet la terra tingués que patir un terratrèmol, que tindria que enfosquir-se el cel, i que haurien de succeir-se molts més fenòmens devastadors…
Juntament amb aquest missatge de, podríem dir, astorament còsmic, els textos de la missa porten un missatge d’alegria “definitiva”:
“Viviu sempre contents en el Senyor; ho repeteixo, viviu contents. El Senyor és a prop”.
Aquests missatges que ens proposa la Missa els hem de fer nostres. Volen que siguem conscients del què significa el naixement de Jesús…
Sant Bernat de Claraval, té una famosíssima homilia de Nadal en el que mostra l’astorament de tota la creació davant l’anunci del àngel Gabriel a Maria. Perquè de la resposta de Maria depèn la salvació de tota la creació, de tots els homes. De la seva resposta en depèn la humanitat sencera, del simple sí de Maria.
Sant Bernat recull el moment de l’anunci i s’atura, allargant la petita pausa de Maria en donar la seva resposta…
“Vares sentir, Verge, que concebràs i donaràs la llum a un fill, vares sentir que no serà per mitjà d’un home, sinó per obra de l’Esperit Sant. Mira que l’àngel espera la reva resposta, perquè ja és temps que torni al Senyor que el va enviar…
Es posa en les teves mans el preu de la nostra salvació; de seguida serem alliberat si tu consenteixes… Per la teva breu resposta serem ara restablerts per ser cridats de nou a la vida…
Dóna ràpid la teva resposta. Respon ràpida a l’àngel o, millor dit, al Senyor per mig de l’àngel…
Perquè tardes? Què receles? Creu, digues que sí i rep…
Obre, Verge beneïda, el cor a la fe, els llavis al consentiment, les teves castes entranyes al Creador. Mira que el desitjat de totes les nacions està trucant a la teva porta. Si tardes en obrir-li, passarà de llarg, i després tornaràs amb dolor a buscar al desitjat de la teva ànima. Aixeca’t, corre, obre. Aixeca’t per la fe, corre per la devoció, obre per el consentiment.
Heus aquí –diu la Verge- l’esclava del Senyor, que es faci en mi segons la teva paraula”.
Perquè us llegeixo aquests textos de la litúrgia i dels pares de l’església? Què us vull dir?
Avui contemplem que “Déu es fa proper”. I és tant evident que es fa proper, perquè el veiem, el toquem, li fem un pessebre, l’omplim de petons… És tant evident que es fa proper, que ens podem oblidar que és Déu. Déu. Totpoderós. Creador de totes les coses. Que manté el ser a tota cosa que viu. “Déu es fa proper”. I no perquè sigui tant proper és menys Déu.
I aquest missatge “Déu es proper” es el resum de l’Evangeli.
Que no ens agafi desprevinguts aquest Nadal…
Anècdota professora que explica el Nadal als seus alumnes de primària, i després els hi fa dibuixar, passeja valorant el què han entès els alumnes. S’atura en el dibuix de un que només pinta a la Mare de Déu, al Nen Jesús, el bou i l’ase.
La professora li pregunta: I sant Josep?
El noi, que es un espavilat, donat-se conte que l’han enxampat despistat respon ràpidament: ha anat al súper!
Us volia posar dos exemples concrets de qui es aquest Jesús… Perquè no ens agafi desprevinguts…
Maria i Josep reben tots dos el mateix anunci, el nen que naixerà s’ha de dir Jesús. A Maria li diu l’àngel Gabriel a l’anunciació. A Josep li diu un àngel en somnis. Li han de posar de nom, Jesús. I Jesús significa literariament: Yahveh salva.
Maria i Josep al sentir aquestes paraules queden esglaiats, perquè tots dos recorden l’episodi de Moises a Horeb, quan veu una bardissa cremant… S’acosta encuriosit i allí Déu li parla… I el fa descalçar perquè és a un lloc sagrat, perquè Déu li vol dir el seu nom: Yahveh, traduït: jo sóc el que sóc.
Ara l’àngel ha completat el nom de Déu, podríem dir que ha revelat tot el nom de Déu, Yahveh em salva, m’estima tant que necessita que jo el miri, l’estimi…
Maria i Josep cada cop que miren a Jesús, son conscients d’estar a un lloc encara més sagrat que Moisès…
També nosaltres quan ens acostem a Jesús, al pessebre o si teniu la devoció tant maca de tenir, en algun lloc de casa, un Nen Jesús més gran…, també esteu a un lloc sagrat!
El segon exemple que us volia posar ve del text del pròleg de l’Evangeli de sant Joan. Aquest evangelista és el darrer en escriure l’Evangeli, i li dona a totes les paraules un sentit molt profund, es a dir, en el seu evangeli no sobre ni una coma, ni una pausa. Per la seva profunditat a sant Joan l’anomenen el teòleg. Amb aquests versets prologa el seu evangeli:
“Al principi existia el qui és la Paraula (Déu Fill). La Paraula estava amb Déu i la Paraula era Déu… I la Paraula es va fer carn i va acampar entre nosaltres”.
El papa Benet XVI diu que amb el verb “acampar” la referència a la tenda on Moisès parlava amb Déu cara a cara és inequívoca.
Si recordeu durant tot el peregrinar de 40 anys del poble d’Israel pel desert, les taules de la llei és guarden en un tenda, la tenda de la “presència de Déu” on només hi pot entrar Moisès per parlar amb Déu cara a cara. Fins i tot Moisès es té que posar un vel que li cobreix la cara perquè després de parlar amb Déu li brillava tant que enlluernava…
El que ens diu sant Joan en el seu pròleg, doncs és que Jesús és la persona on Déu et parla a tu. Ell mateix és la tenda on hi ha la presència de Déu. Ja no és Moisès sols el que hi pot entrar sinó tota persona!
Amb aquests dos exemples us volia remarcar aquest “Déu és proper”, ser una mica més capaços de penetrar en la profunditat del misteri que tocant a aquest Nen Jesús, toquem a Déu.
I perquè és fa tant proper? Perquè Déu fa aquesta bogeria?
Ho contesta sant Joan a continuació del pròleg:
Al principi existia el qui és la Paraula (Déu Fill). La Paraula estava amb Déu i la Paraula era Déu… I la Paraula es va fer carn i va acampar entre nosaltres… I als qui van rebre la paraula els va donar la capacitat de ser fills de Déu.
Déu es fa proper per què jo el trobi, perquè jo l’estimi!
I tornant a la Mare de Déu, a l’homilia de sant Bernat de Claraval, del seu sí depèn tota la humanitat: “Dóna ràpid la teva resposta. Respon ràpida a l’àngel o, millor dit, al Senyor per mig de l’àngel… Perquè tardes? Què receles?”.
Al costat de Jesús sempre hi ha Maria. I ara la Mare de Déu ens mira a nosaltres i espera la nostra resposta. Ara ets tu i soc jo, qui ha de contestar, no a l’àngel, sinó directament a Déu en el Nen-Jesús…
Anècdota. El dilluns de la setmana passada vaig anar amb la imatge del Nen-Jesús al parvulari. Estaven tots els nens de P-3 a P-5 en una sala. Els hi vaig mostrar a Jesús, els hi vaig dir qui era, al final varem fer un propòsit amb Jesús: portar-me bé a casa.
Després varen passar a donar-li un petó. Els més petits primer. El primer nen va aturar-se davant de Jesús, el va mirar, i li va dir: em portaré bé a casa!, i li va donar un petó. Jo em vaig quedar amb la boca oberta, no esperava tanta “naturalitat”…
De veritat, amb el Nen Jesús ens trobem amb Déu que reclama el nostre amor, la nostra resposta. Li hem de contestar. No ens podem quedar insensibles davant “aquest Jesús”.
Detalls concrets.
Mireu la resposta a Jesús, personalment, li diem sobre tot a la Missa, a la Confessió i amb l’oració.
I volia acabar proposant-vos un detall concret de cara al Nadal: animar-vos a tots a fer una bona confessió per viure un bon Nadal. Per trobar-se davant l’amor de Déu.
Aquí a l’Airina dilluns o dijous a l’hora lectiva quan vulgueu. Al Sant Esperit (o Catedral) també confessen altres mossens…
Anècdota Joan Pau II va fer una visita pastoral als voltants de Nadal a una parròquia romana. A la parròquia varen convocar quasi dos mil nens.
El sant Pare va voler fer una catequesi, els hi va preguntar pel micròfon: com un prepareu pel Nadal. Els nens ben ensenyats van contestar tots cridant: amb la oració. El papa somrient els hi va dir: molt bé, molt bé…, però també amb la confessió… I en veu molt més baixa, com una confidència va afegir: El Papa també es confessarà per rebre dignament el Nen Jesús.