SESSIÓ PARES PRIMERA COMUNIÓ: ALEGRIA



Pocs dies després de tornar de Setmana Santa em varen encarregar donar una plàtica a les nenes de 1er batx de la Vall. Jo venia descansat, després de airejar-me durant les festes. Vaig preparar un tema “molt Pasqual”: alegria.
Els hi vaig parlar amb molta força de l’alegria viscuda ja. No viure de somnis futurs, ni de quimeres… Sinó apredre a ser feliç a casa, amb els que t’estimen: pares i germans… I amb els amics i amigues… I al cole, fent classe…
Perquè molt gent viu pendent del futur, del cap de setmana… De sortir de festa i fer el boig… Aquests jo els dic la “tribu finde”. Els pobres pateixen 5 dies a la setmana i son feliços unes poques hores dels dos dies restants, i no fent res que els pugui omplir de veritat!
La plàtica els va enganxar. Es varen quedar pensatives. No era per menys, s’hi juguen la felicitat!
El problema va venir quan després va venir una a parlar al confessionari. Mossèn m’ha deprimit… La pobre vivia tot el contrari al que havia dit! Varem parlar i vaig aconseguir que veies com un repte aprendre a ser feliç ara amb els que l’estimen…
Mireu, avui ens toca fer la darrera sessió d’aquest llarg camí per preparar-vos “a vosaltres” per la primera comunió de la vostra filla. Se m’escapa el riure. Preparar-vos “a vosaltres”.
He escollit com a tema, un diferent al què tocava… He escollit: alegria! Felicitat! També perquè és un tema molt d’acord amb la Pasqua, l’alegria de Jesús ressuscitat.
Recordo un mossèn que explicava una pregunta que feia als esposos en el curs matrimonial abans de casar-se. Els hi preguntava a soles, primer a un, després a l’altre: el matrimoni et dona ales o te les treu? Explicava les respostes de la gent… Molt explicatives de si anaven amb matrimoni amb egoisme o generositat. Molt explicatives del futur també…
Explicava que un li va contestar: me les hauria de donar, oi?
Aquest entenia que l’amor era el que el faria feliç. Que la dona i els fills serien el què l’omplirien de veritat! Però se n’adonava que hi havia un enemic interior que l’impedia aquesta felicitat i amenaçava tot el seu matrimoni: l’egoisme.
Per això va contestar: me les hauria de donar, oi?
Precisament això és el que us volia transmetre avui: tota la amistat amb Jesús que us he intentat transmetre en aquestes sessions, amistat que porta a anar a Missa, a Confessar-se, a fer pregària llegint l’Evangeli… Tot això “us hauria de donar ales”! Us hauria d’omplir de veritat! Fer feliços!
L’Evangeli d’aquests dies de Pasqua està ple de referències a l’alegria. Fixeu-vos en el que varem llegir a Torreciutat, el dia de l’ofrena a la Mare de Déu de les vostres filles. Així acaba: “Finalment, mentre eren a taula, Jesús s’aparegué als onze i els va retreure la falta de fe i la duresa de cor, ja que no havien cregut els qui l’havien vist ressuscitat. I els digué: Aneu per tot el món i prediqueu a tothom la Bona Nova de l’evangeli”.
La Bona Nova. Evangeli. De fet la mateixa paraula evangeli significa en l’original greu un missatge alliberador, una bona notícia que ens allibera de l’esclavatge del pecat.
I això des del principi, l’anunci als pastors que tant bé coneixeu…, també comença així: us anuncio una gran alegria!
Maria Magdalena quan troba a Jesús ressuscitat se li omple el cor de goig… Als deixebles d’Emaus que marxen tristos de Jerusalem per la mort de Jesús, el mateix Jesús els hi surt mentre caminen i els explica perquè ha mort… Al final quan el reconeixen diuen: no cremava el nostre cor a dins nostre mentre ens explicava les Escriptures?
Per tot arreu alegria…
I malgrat això…
On es ara la meva alegria? De veritat acostar-se a Jesús, amb la Missa, amb la Confessió, amb la Pregària m’omplirà d’alegria? Perquè no ho noto així?
Mireu apart dels dos exemples que he explicat abans, de perquè no sóc feliç ara: l’egoisme de la nena que mira el futur i l’egoisme del nuvi que té por al compromís… Ambdós amb un concepte de felicitat molt reduït, molt animal irracional: satisfer els propis gustos, o d’objectius acomplerts…
Apart d’aquests dos exemples he pensat dues coses més que expliquen aquesta falta d’alegria, de felicitat davant el missatge cristià, o millor dit, de la “trobada personal amb Crist”, perquè el cristianisme no és només un missatge sinó una “amistat personal amb Jesús que ens estima…”
El primer factor que he pensat podríem dir: “el missatger defectuós”. A vegades els que hem de transmetre el missatge cristià no estem a l’alçada… No ho fem prou bé. O els nostres defectes ens fans mals transmissors… Som massa directes, bruscs, poc carinyosos, etc…
Per això és molt bó que reseu pels mossens, perquè ho necessitem de veritat. Penseu que un instrument humà material, el sacerdot, ha de transmetre un missatge “sobre”-natural. És complicat.
Aquest factor no us afecta, només indirectament.
Ara sí que us volia parlar d’un factor que us afecta. Els prejudicis. Que provenen, sense que en siguem massa conscients, de la supèrbia. Molt afavorits per una societat racionalista i crítica.
Us posaré un exemple que ajuda a entendre què són els prejudicis. Una dona arriba a l’estació d’autobusos per fer un viatge llarg, compra el tiquet i per alleuja l’espera va a comprar un paquet de galetes “amb xocolata” (ha tingut una setmana molt dura) i una botelleta d’aigua. I s’asseu a esperar…
Potser a vegades també veiem a Jesús com algú que ens pren alguna cosa… I perdem la confiança en Jesús… No ens adonem del seu amor, de la seva creu…
És molt injust que Jesús digui: alegria, felicitat. I nosaltres escoltem: tristesa, compromís, complicació… Hi ha un filtre interior defectuós, d’egoisme o de supèrbia.
És molt important que trobeu alegria en el missatge de Jesús. Torne’m-hi: “amb la trobada personal amb Jesús”. És molt important que ho trobeu vosaltres interiorment i que així ho transmeteu als vostres fills!
Quina sort Jesús a l’Eucaristia! Quina sort poder anar a Missa els diumenges! Quina sort tenir la Confessió! Quina sort trobar-me a Jesús a la pregària!
Transmetre l’alegria als fills de ser cristià i viure en cristià… Alegria! Felicitat!
Recordo una película, una història del Bronx, en que el protagonista, un nen de 10 anys es va a Confessar i surt corrents de l’església mentre sona la seva veu en off dient: quina sort ser catòlic i poder-te confessar! Se’t perdonen els pecats!
Quin perill els comentaris a casa… Queixes de l’homilia dels mossens… De “l’obligació” d’anar a Missa! Quin perill! Quina por!
Els nens s’acosten a qui dona alegria. S’allunyen dels tristos.
A l’Evangeli veiem que els nens s’acosten a Jesús. Jesús somreia aleshores i somriu ara!
Fa un parell d’anys hi va haver una conferència de Joaquín Navarro-Valls, havia estat durant quasi 20 anys encarregat de comunicar notícies del Papa Joan Pau II, anava amb ell a tot arreu, el veia cada dia… Va donar una conferència sobre “la missió del cristià avui”, molt interessant.
Va acabar la conferència de manera impactant, com només ho pot fer una persona molt potent, amb un testimoni personal. “He tingut en la meva vida la sort, més ben dit el do, de conèixer a tres sants…” I deia: “Quan un ha conegut a un sant, ha de canviar la seva idea de santedat perquè possiblement no era del tot realista”. Què tenien en comú?, es pregunta, a part de la idèntica responsabilitat amorosa davant la vocació que de Déu havien rebut.
“La resposta a la que he arribat es que el comú entre els tres era el bon humor. Un bon humor contagiós, extraordinari, que feia riure fins i tot en ocasions en que semblaria obligatori plorar”.
Recordo un anècdota que em va explicar aquest mateix home sobre unes vacances del Papa Joan Pau II als Alps… “em fa mal la cicatriu!”.
O una altra anècdota d’aquest Papa que explica en una biografia… Una dona que tot cridant li diu al Papa en una audiència pública amb molta gent: digui-li alguna cosa al meu marit que fa anys que no es confessa… El Papa després d’unes passes torna endarrera i li diu: què trist que s’està lluny de Déu…
Acabo ja aquesta sessió i totes. Encomenant-vos a la Mare de Déu. De fet la vostra tasca de pares us porta a ser com la Mare de Déu i sant Josep, participeu de la seva maternitat i paternitat. Ells son el model de tota família cristiana!
Al cor de la Mare de Déu sempre ressonaran les paraules que li va dir l’Àngel Gabriel a l’anunciació: “Chaire”, en grec. Ave! Ho diem a l’àngelus i ho diem molts cops cada dia a l’Avemaria…
Paraula que significa en l’original grec: alegra’t!
Per la Mare de Déu tenir a Jesús va ser i serà sempre: alegra’t!
També des del cel ens ho diu a nosaltres: alegra’t!