Per les mares: la grandesa del sagrament del Matrimoni


Llegim a la carta de sant Pau als efesis:
“Dones, sotmeteu-vos als vostres marits, tal com tots ens sotmetem al Senyor, perquè el marit és cap de la seva muller, igual que el Crist és cap i salvador de l'Església, que és el seu cos. Per tant, així com l'Església se sotmet al Crist, també les mullers s'han de sotmetre en tot als marits. Marits, estimeu les vostres mullers, tal com el Crist ha estimat l'Església i s'ha entregat a la mort per ella”.
És un texte que es llegeix molts cops a les ceremònies de matrimoni. Perquè vol expressar en profunditat què significa el matrimoni…
Les darreres paraules son les que donen la clau de tot: “tal com Crist ha estimat l’Església i s’ha entregat a la mort per ella”.
En aquesta traducció catalana apareix una paraula que suscita una certa repulsa: sotmeteu-vos. En castellà la tradueixen de manera més lleugera: subjecteu-vos.
Però en tot cas, no s’ha d’entendre amb la manera de pensar feminista actual –la mentalitat moderna- sinó en els paràmetres bíblics que mostra la mateixa carta, el context: “tal com Crist ha estimat l’Església i s’ha entregat a la mort per ella”.
I avui en aquesta estona d’oració, mirem al Sagrari, a Jesús i li preguntem.
Fins on va arribar el teu amor a l’església, a cada cristià?
I Jesús ens mira: fins a la Creu!
Obedient fins a la mort i mort de Creu! Amb una entrega exterior que molts cops hem considerat al Via Crucis, a la Passió. I amb una entrega interior, molt poc meditada, de submissió a la voluntat del Pare.
Podem veure a Jesús en moments puntuals de la seva Passió, acostar-nos a Ell. Quan suava sang a l’hort de Getsemaní. A mig de la flagelació. Al cap de tres hores d’estar a la Creu…
I li podem preguntar: no et va costar? No vares tenir temptacions de parar-ho tot?
I Jesús ens mira i ens diu: Sí però volia mostrar-vos la grandesa de l’amor, la donació total renunciant a un mateix.
Mireu el dia del casament és llegeix aquesta lectura als efesis per intentar que els ministres del matrimoni, o sigui, el nuvi i la núvia, siguin conscients que per la virtut del sagrament, el seu amor humà serà elevat a la realitat sobrenatural, participarà de l’amor a Déu!
El seu amor humà respectiu, noble i meravellós, es converteix en Caritat, igual que Jesús va convertir l’aigua en vi a Canà, en aquest moment el teu amor és convertirà en Amor de Crist a l’Església.
Igual que a l’Eucaristia el pa es converteix en el Cos de Crist, realment present! En el Matrimoni l’amor dels esposos es converteix en Caritat, amor a Déu, realment!
Serà assimil·lat a l’amor de Crist. Serà identificat a l’amor de Crist.
Potser el dia del casament no érem conscients de la grandesa del do que Déu ens feia amb el Sagrament del Matrimoni. Potser entre els convidats, el vestit i la pelu…, ja teníem massa feina!
Però és un do tant gran. Un do que cada cop que el considerem ens sorprèn.
Jesús ajuda’m a ser conscient de la grandesa del do que m’has donat, que has imprès en la meva ànima…
Un do tan gran i meravellós! I que està cridat a créixer. Està cridat a fructificar.
No podem enterrar aquest do per por a perdre’l... L’hem de portar a l’oració… L’hem de treballar!
Avui he començat la meditació amb la carta als efesis perquè poguessis pensar que igual que Crist en el camí de la Creu ens mostra el què és l’amor “total”…
Igual que a Jesús li costa el camí de la Creu, nosaltres també hem de lluitar contra els enemics que volen arruïnar el nostre amor “total”…
Amor total! Com el de Crist a la Creu!
Comparacions amb altres matrimonis, queixes interiors, victimismes… L’amor és “total”. A la mínima que és rebaixa és perverteix. A la mínima que deixa de respondre a la llei de màxims, és perverteix!
I la societat constantment ens vol fer pensar en la llei de mínims! Tots els culebrons, les sèries de televisió, pel·lícules… Ens porten a la llei de mínims!
Els nostres defectes també ens porten a la llei de mínims…
El meu marit hauria de fer més! Els meus fills…! Ja faig prou!
En canvi, ara mirant a Jesús ens hem de plantejar: què més puc fer per el meu marit? Com li puc mostrar més el meu afecte, sensiblement? Com puc fer créixer l’amor en el meu matrimoni?
El marit el canviarem interiorment amb l’amor, no amb bastonades! Al marit encara que sembli insensible necessita detalls de carinyo material, necessita afecte!
Farà veure que rondina! Farà veure com si no li agradés! Però li encanta. El “manual d’usuari” dels marits no és gaire complicat!
I després, després del marit, en segon terme, els fills, com puc seguir sent una bona mare, inclús una mare extraordinària? No podem deixar de banda el marit per la preocupació dels fills!
Compte!, perquè és un camí difícil, és un camí de santedat, i santedat de la bona…
Però hem de tenir en compte que, quan Déu demana una cosa, dóna les gràcies necessàries per aconseguir-ho. Quan Déu permet una dificultat, dóna amb l’altre mà la gràcia per créixer!
En una famosa homilia de sant Josepmaria a Navarra, resumia l’Esperit de l’Opus Dei en una frase: «En la ratlla de l’horitzó, fills meus, semblen unir-se el cel i la terra. Però no, on de veritat s’ajunten és en els vostres cors, quan viviu santament la vida diària».
El que vol dir és que gràcies al sagrament del matrimoni, en el vostre cas concret, doblegar els mitjons del marit és “un acte de caritat extraordinari…”
I qui diu uns mitjons, diu un somriure, un plat de cuina, un ram de flors ben posat, una mirada carinyosa…
I també detalls interiors: tancar la porta mental de les queixes, del cansanci, de les comparacions… També això, que queda entre Déu i un mateix, és converteix en “un acte de caritat extraordinari”.
Quina grandesa la vocació matrimonial que fa que les petites realitats de la vida familiar siguin caritat de la fina…
Quina grandesa la vocació matrimonial que faciliti unir-se a Déu en els petits actes d’amor a l’espòs i als fills…
Quina grandesa la vocació matrimonial que possibilita als esposos participar en el mateix amor de Déu, que uneix l’amor humà i l’amor diví. I no al cel o a l’horitzó sinó en el immediat present!
És veritat, Jesús –li podem dir mirant al Sagrari-, ajuda’m a donar-me més compte de la grandesa de la vocació matrimonial.
Vocació, perquè és una constant crida de Déu a aixecar la mirada cap al cel.
Vocació, perquè és un constant do de Déu, una constant pluja de gràcia, perquè jo aprofiti totes les ocasions per estimar a Déu, estimant el marit, els fills i les realitats materials més petites.
Vocació perquè és una tasca que se’ns encarrega, que amb el nostres exemple i la nostra paraula, portem a la nostra família i a tots els homes a la trobada amb Déu en l’amor entre els esposos.
Acabem encomanat-nos avui especialment a la Sagrada Família de Natzaret, Maria, Josep i Jesús. Model de tota família cristiana. En l’alegria i en les dificultats, que no varen ser poques!
Els hi demanem que la nostra llar sigui una “llar lluminosa i alegre”, gràcies a la trobada amb Jesús en els petits detalls ordinaris que manifesten el nostre amor.